Olemme Facebookissa!

03.11.2016 – Yrittäminen on vastavuoroista yhteistyötä kuntalaisten kanssa

Vuoden Yrittäjät Jaska Honkala ja Mirkku Nieminen sekä yrityksessä kuljettana toimiva Jussi Nieminen odottelivat koululaisia kyytiin Keskuskoululla maanantaina.
Punkalaitumen Vuoden Yrittäjänä palkittiin lauantaina Kuljetus ja vapaa-aikapalvelut Nieminen&Honkalan omistava yrittäjäpariskunta Mirja ”Mirkku” Nieminen ja Jari ”Jaska” Honkala. Kaksikko on kehittänyt yritystään pitäjän palvelutarpeiden muutoksen mukana.

Mirkku Nieminen on yrittäjä jo kolmannessa polvessa. Hänen isoisänsä Erkki Nieminen ajoi taksia, samoin isä Pekka. – Äitini Taimikin oli usein taksin ratissa ja itsekin synnyin kesken taksikyydin. Äidin oli lähdettävä Loimaalle synnyttämään, Mirkku naurahtaa.


Hän aloitti isänsä jäljillä taksiyrittäjänä vuonna 1999. Parin vuoden kuluttua kuvioihin mukaan tuli Jaska. – Tein töitä 13 vuotta CNC-koneella kellokortin kanssa. Punkalaitumelle muutin vuonna 2001 ja ryhdyin ajamaan Mirkun taksia. Nimikkeeni oli yrittäjää avustava yrittäjä, Jaska muistelee.


Vuonna 2013 pariskunta perusti nykyisen yrityksensä Kuljetus ja vapaa-aikapalvelut Nieminen&Honkalan. Taksiluvasta luovuttiin ja siirryttiin pikkubusseihin. – Näimme ratkaisun parempana tulevaisuuden kannalta. Kartoitimme Punkalaitumen palvelutarpeita ja päätimme keskittyä koulukuljetuksiin sekä liikuntapalveluihin. Oli turha ”rönkkiä” joka suuntaan.


Varalassa liikunnan ammattitutkinnon suorittanut Mirkku toimi aiemmin koulunkäynninohjaajana Pohjoisseudun koululla ja opettaa tällä hetkellä liikuntaa 1.-2. sekä 5.6. –luokille. Samalla hän toimii pienryhmässä ohjaajana. Vuosien varrella Mirkku on ohjannut useita erilaisia liikuntakursseja ja –kerhoja lapsille ja tehnyt yhteistyötä monien paikallisten yhdistysten ja kunnan kanssa. – Kunto, MLL, Kansalaisopisto muiden muassa ovat työllistäneet. Myös kunnat käyttävät ostopalveluita mm. aktivoidessaan yksittäisiä nuoria liikkumaan ja sosiaalistumaan, Mirkku kertoo.


Koulukyydit työllistävät


Tällä hetkellä Niemi-nen&Honkalan kolme pikkubussia kyyditsevät Punkalaitumen koululaisia aamuin illoin. – Kuljetusala on melko raadollinen jatkuvine kilpailuttamisineen. Punkalaitumen kunnalle on annettava plussaa siitä, että tehdyt kuljetussopimukset ovat pitkiä. Se mahdollistaa investoinnit.


Kuluvana vuonna Mirkku ja Jaska hankkivatkin kaksi uutta bussia asiakkaita palvelemaan. – Tasainen tulo on yrittäjälle tärkeää. Raha tehdään viikolla koulukyydeillä, tilausajot ovat bonuspalloja, Jaska kuvailee.


– Koulukuljetuksessa olevat lapset ovat asiakkaita mitä suurimmassa määrin. Kyydissä on joka kerta kallisarvoinen lasti. Lasten kanssa on myös osattava tulla toimeen ja ”lukea” heitä oikein, Mirkku lisää.


Koulukyytien lisäksi yritys järjestää tilausajoja erilaisiin tapahtumiin. – Teatteriin, urheilutapahtumiin, jopa raveihin. Viimeksi olimme Helsingissä lapsille tarkoitetussa kiipeilykeskuksessa.


– Aika usein vinkki tulee asiakkailta ja sitä sitten kehitellään. Porukat saadaan kokoon melko helposti. Pieni asiakasryhmä on laajentunut ”suusta suuhun” periaatteella, Mirkku ja Jaska kertovat.


Onnistuneita reissuja ei synny pelkästään tuurilla ja hyvällä onnella. – Totta kai me valmistelemme kaiken huolella etukäteen, sillä asiakkaiden positiiviset kokemukset ja hyvät muistot ovat paras käyntikortti yritykselle.


Pienyrittäjän arvostaminen lämmittää


Vuoden Yrittäjän tunnustuksesta Mirkku ja Jaska ovat erittäin tyytyväisiä. – Hienoa, että pienyrittäjääkin arvostetaan, Jaska tuumii.


– Mitä enemmän tätä miettii, sitä vähemmän sana ”kiitos” ei kata koko ajatusta, sanoo Mirkku.


– Kun katselee taaksepäin, huomaa että onhan tässä kasvettu ja muuntauduttu. On mielettömän hienoa, että tehty työ huomioidaan. Myös asiakkaille kuuluu kiitos. Yrittäminen on vuorovaikutteista yhteistyötä asiakkaiden kanssa. Pienessä kunnassa yhteisöllisyys toimii siinäkin mielessä suurena etuna, Mirkku ja Jaska summaavat.

 

Evästeet