Olemme Facebookissa!

03.09.2020 Hieno päätös koronakeväälle - Valkolakit päähän ja katse tulevaan

16 ylioppilasta painoi lauantaina valkolakin päähänsä Punkalaitumella.
Punkalaitumen lukiolla painoi lauantaina valkolakin päähänsä 16 tuoretta ylioppilasta.

– Olette nyt siinä ylioppilaiksi lakitettuina varsin poikkeukselliseen aikaan. Sanoisinko teitä nyt sitten vaikka koronakevään kekriylioppilaiksi. Yleensä kevään ylioppilaat lakitetaan vuoden vehreimpään ja vihreimpään aikaan ja nyt eletään jo osittain sadonkorjuun aikaa. Meistä jokainen on oman aikansa lapsia ja nuoria. Vanhemmat riemuylioppilaat ovat hippikauden lopun ylioppilaita, nuorempien riemuylioppilaiden aikaan elettiin juppiajan alkua. En tosin tiedä kuinka hipit tai jupit Punkalaitumen katukuvassa aikanaan näkyivät, tuskin kovin merkittävästi, sanoi yhteiskoulun ja lukion rehtori Arto Asa.

 

Puheessaan Asa kehui uusia ylioppilaita siitä, miten hyvin he ovat koronakeväästä selvinneet.

 

– Varmasti viime kevään kirjoitusten aika oli teille raskas, ylimääräistä taakkaa tuli kirjoitusten nopeutetusta aikataulusta. Jännittää sai myös omasta terveydestä ja siitä, että jatkuuko kirjoitukset ylipäätään loppuun asti. Menestyitte kevään kirjoituksissa kaikesta huolimatta ryhmänä erinomaisesti, ihan valtakunnallisesti mitattunakin. Muistakaa kuitenkin, että hyvien suoritusten takana ovat myös huoltajanne ja muut läheiset ihmiset, jotka ovat auttaneet ja tukeneet koulunkäyntiänne koulupolun alkumetreistä lähtien.

 

Tiimityötä ja itsekkyyttäkin

 

Asa muistuttaa siitä, että elämä on paljolti tiimityötä, joukkuepeliä.

 

– Tähän yhteispeliin teitä on ohjattu jo päiväkotikoti-ikäisestä. Hyvä joukkue sallii ja hyväksyy myös yksilöt. Joukkuepeli ei aina ole kuitenkaan ihan helppoa. Joudut miettimään ja ratkaisemaan vaikeitakin asioita. Milloin uhraudun, milloin minun täytyy olla itsekäs, milloin voin ottaa riskin. Äkkiä ajateltuna nuo kolme asiaa uhrautuminen, itsekkyys ja riskin ottaminen eivät kuulosta kovinkaan mukavilta. Teidän täytyy tehdä niistä vähemmän epämukavia ja sellaisia, että ne palvelevat sekä sinua itseäsi, että niitä yhteisöjä, joissa toimit ja vaikutat.

 

Itsekkyys mielletään usein negatiiviseksi, mutta joskus se on myös tarpeen.

 

– Itsekäs ihminen ei ehkä ole paras mahdollinen ihminen joukkueessa tai missään muussakaan yhteisössä. Jokaisen meistä täytyy kuitenkin olla itsekäs, ainakin silloin kun kyseessä on oma hyvinvointi. Muistakaa varata riittävästi omaa aikaa omille harrastuksille ja niille asioille, joista pidätte.  Ihminen uupuu ja väsyy liiallisen työmäärän ja vastuun alla, vaikka työ olisi kuinka mielekästä.

 

Tarvitsemme unelmia

 

 

Riemuylioppilaiden puolesta nuorille puhui pastori Heikki Kaukinen.

 

– Lähimmäisen rakkauden syvä arvo on sitä sydämen sivistystä, jota ei mitata ylioppilastodistuksen arvosanoin. Se mitataan siinä, mitä olemme toisillemme. Martin Lutherkin painotti sitä, ettemme voi kulkea yksin. On tehtävä oikeudenmukaisuudesta totta kaikille Jumalan lapsille.

 

– Kun katsomme ympärillämme pauhaavaa yhteiskuntaa ja maailmaa, näyttäytyvät monet unelmat välillä varsin sirpaloituneilta. Emme ole turvassa kulkutaudeilta, maailma ei ole vapaa sorrosta ja epäoikeudenmukaisuudesta. Me tarvitsemme toivoa, me tarvitsemme unelmia.

 

Kaukinen palasi myös vuoteen 1970, jolloin hänestä tuli ylioppilas.

 

– Vuonna 1970 järjestettiin ensimmäistä kertaa Ruisrock Turussa – tosin meiltä Tursan kylältä oli sinne vähän liian pitkä mopomatka. Moni asia oli toisin, moni asia hyvin samalla tavalla kuin juuri tänään. Ympäristön saastuminen herätti huolta jo silloin. Tuolloin Suomessakin etnisestä syrjinnästä tuli rangaistava teko. Myös meillä oli unelmia. Unelmia, joiden eteen teimme työtä. Osa unelmista kirkastui, osa särkyi realiteettien alle. Vaikka kaikki unelmat eivät toteudu, muistakaa, että usein unelmat ovat saavutettavissa. Ne pitävät teidän liikkeellä, virkeänä ja uteliaina. Tänään te olette kuitenkin saavuttaneet yhden ison unelmanne. Toivon, että se valaa teihin uskoa ja luottamusta itseenne ja elämään.

 

 

Musiikkiesityksistä vastasivat Emma ja Elli Aro

Evästeet