Olemme Facebookissa!

02.12.2021 Kunnan talousarvio syntyi ilman pihtisynnytystä

Punkalaitumen kunta ei jaa joululahjoja kuntalaisille, mutta heidän hyvinvointiinsa satsataan tulevanakin vuonna muun muassa Porttikallion aluetta, lukiota ja henkilöstön hyvinvointia kehittämällä, toteavat kunnanjohtaja Tuija Ojala ja kunnanhallituksen puheenjohtaja Linda Lähdeniemi.
Punkalaitumen ensi vuoden talousarvion laadintaprosessi oli pitkä, eikä aina helppokaan, muttei sentään pihtisynnytys. Näin kuvailevat kunnanhallituksen puheenjohtaja Linda Lähdeniemi (kesk.) ja kunnanjohtaja Tuija Ojala.

– Valmisteluun meni kyllä aikaa, mutta se johtui osaltaan siitä, että valtuustokausi vaihtui kesken tilivuoden ja uudet päättäjät otettiin heti mukaan talousarvion valmisteluun, sanoo Tuija Ojala. Hänen mukaansa viime vuoden ja kuluvan vuoden tulototeumat loivat valmisteluun hyvää pohjaa. Luvut näyttävät odotettua paremmilta.

 

Silti Ojala pitää kunnanhallituksen maanantaina hyväksymän talousarvion lukuja realistisina. – Verotulot ja valtionosuudet on arvioitu parhaan tiedon mukaan. Niissä voi tietysti kesken tilikauden tapahtua muutoksia.

 

Realistisena talousarviota pitää myös Linda Lähdeniemi. – Uhkakuvia ei ole sisään maalattu mutta perusasioihin, kuten vaikkapa energian hinnan muutoksiin on pitänyt varautua. Jopa kovat pakkaset vaikuttavat tilinpäätökseen.

 

Kunnan ensi vuoden talousarvio on nykymuodossaan viimeinen, sillä vuoden 2023 alusta työn aloittavat hyvinvointialueet muuttavat budjetin lukuja perusteellisesti. – Vuosien 2023–2024 taloussuunnitelmat on laadittu jo hyvinvointialueet huomioon ottaen. Samoin piti huomioida TE-palveluiden uudistus vuoden 2024 alusta työllisyyskokeilun jatkoksi.

 

Koronakin talousarviossa edelleen näkyy. – Valtiolta saadut koronatuet ovat luvuissa sisällä ja odottavat sitä, minne ne ohjautuvat. Lisäksi yhteisöverokertymässä näkyy valtion kymmenen prosentin koronatuki, Lähdeniemi ja Ojala kertovat

 

Vesihuoltoon 1,5 miljoonaa, Porttikallio ”karkki”


Punkalaitumen kunta investoi ensi vuonna vesihuoltolaitokseen 1,5 miljoonaa euroa. Tällä rahalla saneerataan Kanteenmaan vedenottamoa sekä uusitaan jätevesiviemärien runkolinjaa.


Kuntalaisten ”karkiksi” Linda Lähdeniemi ja Tuija Ojala nimeävät investoinneissa Porttikallion alueen. Sen kehittämiseen varaudutaan 75 000 eurolla. Alueelle laaditaan yleissuunnitelma ja varaudutaan rakennuttamisen aloittamiseen. Porttikallion frisbeeradan laajentamiseen käytetään summasta noin 8 000 euroa.


Investointitahti on sellainen, että kunnan lainakanta ei ensi vuonna kasva. Päinvastoin lainaa suunnitellaan lyhennettävän.


Lukio ja elinvoima


Ensi vuonna kunnassa kiinnitetään huomiota myös oman lukion markkinointiin. – Tarkoituksena on lukion brändääminen ja markkinointi, ja sitä kautta oppilasmäärän kasvattaminen. Tätä varten perustetaan laaja-alainen työryhmä, kertoo Linda Lähdeniemi.


Elinvoimapuolta kehitetään myös. Tavoitteena on elinvoima- ja työllisyyspalveluiden rajapinnan ohentaminen. Tuija Ojalan mukaan elinkeinopuolella merkittävässä asemassa on myös Kanteenmaan alueen kehittäminen kestävän kehityksen periaatteella.

 

 

Evästeet