Olemme Facebookissa!

02.03.2017 Vastaanottokeskuksessa siirrytään käteisestä korttiin

Liisa Norri (vas.) Punaisesta Rististä koulutti turvapaikanhakijoita uuden prepaid -kortin käyttäjiksi Punkalaitumen vastaanottokeskuksessa. Mukana olivat myös ohjaaja Taru Nousiainen, tulkki Mohammed Hawas sekä apulaisjohtaja Kaisa Hyyti-Suojanen. Nopean kyselyn perusteella puolet koulutukseen osallistuneista hallitsi etukäteen kortin käytön.
Punkalaitumen vastaanottokeskuksessa alkoi tämän kuun alussa kokeilu, jossa keskuksen asukkaille ei enää makseta vastaanottorahaa käteisenä, vaan rahat talletetaan prepaid -maksukortille. – Korttiin siirtyminen on nykyaikaa ja parantaa turvallisuutta, sanoo apulaisjohtaja Kaisa Hyyti-Suojanen.

Asukkaille jaettava prepaid -maksukortti on Kaisa Hyyti-Suojasen mukaan räätälöity vastaanottokeskuksen tarpeisiin.


– Kortilla voi maksaa ja nostaa käteistä automaatista. Sillä ei voi tehdä verkko-ostoksia eikä tilisiirtoja. Kortti ei toimi myöskään ulkomailla ja ainoastaan vastaanottokeskus pystyy lataamaan sille rahaa. Kyse ei ole pankki- tai luottokortista.


– Turvallisuuden kannalta tämä on parannus. Jatkossa vastaanottokeskuksessa ei tarvitse käsitellä suuria määriä käteistä eikä vastaavasti asukkaiden tarvitse säilyttää käteistä.


Hyyti-Suojasen mukaan keskuksen asukkaat saavat koulutusta kortin käyttöön. – Suuri osa pärjää kortin kanssa mutta on myös niitä, joilla ei korttimaksamisesta ole aiempaa kokemusta. Siksi toivomme tietysti kanssaihmisiltä kaupan kassajonossa kärsivällisyyttä.


– Prepaid -korteissa ei ole asiakkaan nimeä, vaan siinä kohdalla lukee ”Migri”. Mikäli joku tällaisen kortin näillä kulmilla löytää, kannattaa ottaa yhteyttä tänne keskukseen, Kaisa Hyyti-Suojanen toivoo.
Punkalaitumen vastaanottokeskuksen lisäksi korttikokeiluun osallistuvat Tampereen ja Pudasjärven vastaanottokeskukset.


Yksin asuvalle aikuiselle maksettava vastaanottoraha on kuukaudessa 312 euroa. Pariskunnalle maksetaan 260 euroa per henkilö ja lapsen saama vastaanottoraha on 198 euroa kuukaudessa.


Asukkaita 148


Punkalaitumen vastaanottokeskuksessa on tällä hetkellä 148 asukasta. – Kansallisuuksia on seitsemän ja keskus on käytännössä tällä hetkellä täynnä, kertoo Kaisa Hyyti-Suojanen.


Hänen mukaansa suurin osa asukkaista on edelleen vuoden 2015 loppukesän ja syksyn aikana tulleita. – Vaihtuvuutta on jonkin verran, sillä osa syksyllä 2015 saapuneista on lähtenyt pois ja lakkautetuista keskuksista on tullut tilalle uusia asukkaita.


– Syksyllä 2015 tulleista turvapaikanhakijoista noin neljäsosa on saanut myönteisen turvapaikkapäätöksen. Kielteisen saaneet tekevät lähes poikkeuksetta valituksen hallinto-oikeuteen ja näitä päätöksiä nyt odotellaan. Tähän asti hallinto-oikeus ei juuri ole Migrin päätöksiä muuttanut mutta toki poikkeuksiakin löytyy, Hyyti-Suojanen kertoo.


Maahanmuuttovirasto on turvapaikanhakijamäärien vähentyessä ilmoittanut useiden keskusten sulkemisista. – Kyllä meillä täälläkin on tietysti kylmä rinki takapuolen ympärillä aina, kun lakkautuspäätöksistä tiedotetaan. Jokainen työntekijä tietää, ettei tämä eläkevirka tule olemaan. Onneksi lakkautuksissa on puolen vuoden toleranssi ja tilanteet voivat muuttua nopeastikin, Kaisa Hyyti-Suojanen pohtii.

 

Evästeet