Olemme Facebookissa!

01.12.2022 Satavuotiasta Osuuspankkia juhlittiin

Punkalaitumen Osuuspankin 100-vuotisjuhlassa huomioitiin pitkään pankin hallinnossa mukana olleita. Ansiomerkin saivat Juhani Ranta, Reijo Rantala, Jari Huuska, Tapio Kaunisto, Olavi Kyttä, Simo Takku ja Jaana Kemppi.
Punkalaitumen Osuuspankki järjesti henkilökunnalle ja hallinnolle 100-vuotisjuhlan Kanteenmaan Nuorisoseurantalolla viime viikon torstaina. Pankki juhlii satavuotiasta toimintaansa epävarmassa maailmantilanteessa taloudellisten ongelmien vaivatessa yhteiskuntaa.

– Suomessa on reilut 600 000 yritystä ja aika harva niistä saavuttaa kunnioitettavan sadan vuoden merkkipaalun. Punkalaitumella paikallisen Osuuspankin lisäksi vain Punkalaitumen Sanomat, Pourun kauppa ja Punkalaitumen Apteekki ovat yli 100-vuotiaita, totesi toimitusjohtaja Petri Antila tervetulosanoissaan.

 

Antila kuvaili talouden haasteellisten aikojen jatkuvan. Koronapandemiaa on seurannut Venäjän hyökkäys Ukrainaan. – Taloudella taitaa olla lähitulevaisuudessa vain yksi suunta ja se on valitettavasti alaspäin. Toisaalta lähtökohtaisesti kotitalouksien ja yritystenkin taloustilanne on hyvä ja pankin asiakkaat ovat selvinneet tilanteesta toistaiseksi melko hyvin. Tuleva talvi on kuitenkin monelle haastava, sillä sähkölasku moninkertaistuu, ruokalasku kallistuu ja korkojen nousu vaatii vahvaa talouden suunnittelua ja menokontrollia.

 

– Punkalaidun on maatalousvaltaista aluetta ja maataloudella on iso merkitys pitäjälle ja pankille. Maatalousyrittäjämme ovat pärjänneet kustannuskriisissä kohtuudella. Meneillään on odotteleva vaihe ja esimerkiksi uusia investointeja mietitään tarkkaan.

 

– Näissä erilaisissa haasteellisissa tilanteissa nyt ja tulevaisuudessa pankin tärkein tehtävä on olla mukana asiakkaidensa arjessa. Valttejamme ovat aina olleet asiakaskunnan hyvä tuntemus, päätöksenteon nopeus, jousto sekä ihmisläheisyys. Pankin näkökulmasta koronnousu parantaa tilannetta ja tässä mielessä antaa mahdollisesti jatkoaikaa pienille pankeille, totesi Antila.

 

Satavuotisjuhlassa nautittiin juhlaruoka, josta vastasi Pitopalvelu Tenkanen. Musiikkia esittivät serkukset Valtteri Ylösmäki ja Jesse Nurmi.

 

Punkalaitumen Osuuspankin hallintoneuvoston puheenjohtaja Tapio Kaunisto kävi omassa puheessaan läpi pankin satavuotiasta toimintaa. – Sadan vuoden aikana pankin toiminta on muuttunut valtavasti. Siinä mielessä on palattu alkuperäiseen, että kassa ei tainnut alkuaikoina olla auki joka päivä.

 

Kaunisto huomioi, että sadan vuoden aikana pankin hallinnossa on ollut mukana lukematon määrä paikallisia ihmisiä. Hallituksen puheenjohtajia on ollut 11, hallintoneuvoston puheenjohtajia kahdeksan sekä toimitusjohtaja 15.

 

– Osuuskuntakokoukset olivat vielä ainakin 1970-luvulla suuria tapahtumia. Vartiolassa oli osanottajia tuvan täydeltä ja ”kyläpuolueet” olivat masinoineet jäseniä paikalle äänestämään oman kylän ehdokkaan puolesta. Viime vuosina paikalla väkeä on ollut kymmenkunta. Hallintoelinten koot ovat pankissa pienentyneet vuosikymmenten kuluessa. – Hallintoneuvostossa oli 1980-luvulla vielä 33 jäsentä, nyt 14. Samalla kuitenkin edustajien kirjo on monipuolistunut ja naisten osuus lisääntynyt. Nykyisin edustajia valittaessa kiinnitetäänkin entistä enemmän huomiota tasa-arvoon ja erilaisten ryhmien läsnäoloon.

 

Ansiomerkkejä

 

Satavuotisjuhlassa huomioitiin Osuuspankkiliiton ansiomerkeillä pitkään hallinnossa mukana olleita henkilöitä. Kultaisen ansiomerkin saivat Tapio Kaunisto, Jari Huuska, Juha Kouvo, Reijo Rantala ja Juhani Ranta.

 

Hopeisella ansiomerkillä palkittiin Seppo Haukilehto, Jaana Kemppi, Mirja Nieminen, Simo Takku ja Olavi Kyttä.

Evästeet