Olemme Facebookissa!

01.11.2018 Kotipalveluyrittäjyydelle olisi huutava kysyntä

Sotesin perhe- ja sosiaalipalvelujohtaja Natalia Kettunen (seisomassa) selvitteli kotipalveluissa käytettävää palvelusetelijärjestelmää hoitapalveluyrittäjyydestä kiinnostuneille kahvila Myötätuulessa.
Lapsiperheiden ja ikäihmisten kotipalveluyrittäjyys kaipaa Punkalaitumella ja koko Sotesin alueella tekeviä käsiä. Sotesilla on molemmissa käytössä palvelusetelijärjestelmä. Uusia yrittäjiä alalle houkuteltiin viime keskiviikkona kahvila Myötätuulessa pidetyssä infotilaisuudessa.

Infotilaisuuden järjesti Sastamalan elinkeinopalvelut. Paikalla olleesta väkimäärästä päätellen kotipalveluihin saattaa Punkalaitumella löytyä uusia yrittäjiä, sillä kuulijoita kahvipöytien ääressä istui pitkälti toistakymmentä.


Palveluyrittäjyyden tarpeesta ja palvelusetelijärjestelmästä olivat tilaisuudessa kertomassa Sotesin perhe- ja sosiaalipalvelujohtaja Natalia Kettunen sekä kotihoitojohtaja Mari Ollinpoika. Lisäksi paikalla oli Punkalaitumella aloitteleville yrittäjille neuvontapalveluita tarjoavasta Plaaniasta Hanna Vuorinen.


Natalia Kettusen ja Mari Ollinpojan viesti oli, että Punkalaitumella, kuten koko Sotesin alueella kaivataan kotipalveluita tarjoavia yrittäjiä niin lapsiperheitä kuin ikäihmisiä varten. Kettunen harmitteli, että lapsiperheiden kotipalvelu miellettiin jossain vaiheessa ainoastaan osaksi lastensuojelua.


– Vasta viime vuosina on huomattu, että se on luonnollinen osa lapsiperheiden elämää, josta palvelua käyttäneet puhuvat yleensä lämpimästi. Lapsiperheiden kotipalvelu ei ole lastensuojelutoimenpide, vaan päinvastoin. Se on arvokasta ennaltaehkäisyä, jotta niiltä toimilta vältytään.


Lapsiperheiden kotipalvelu on vuodesta 2015 lähtien ollutkin perheille oikeus, jota pitää antaa, mikäli tarvetta on. – Kyse on konkreettisesta arjen avusta esimerkiksi tilanteissa, joissa perheessä on kaksosraskaus, sairautta, uupumusta. Erilaisia elämäntilanteita, joissa palvelua voi saada, on monia, Kettunen kuvaili.


Sotesin käytössä olevaa palveluseteliä, jonka arvo on 22€/tunti, tarjotaan lapsiperheissä erityisesti tilapäiseen avuntarpeeseen. – Palveluseteliyrittäjä hinnoittelee oman tuntihintansa. 22 euroa ylittävän osan maksaa asiakas.


– Punkalaitumella lapsiperheille kotipalvelua tarjoavia palveluseteliyrittäjiä ei ole yhtään, Sastamalassakin vain muutama. Tässä on hyvä mahdollisuus yrittäjyydelle, jossa löytyy varmasti töitä, Natalia Kettunen kannusti.


Omaishoitajien lomittajista puute


Ikäihmisten kotipalveluissa suurin puute on Mari Ollinpojan mukaan omaishoitajien lomittajista. – Alueella on noin 200 omaishoitajaa ja pula lomittajista on suorastaan huutava.


Uutena palvelumuotona töitä olisi tarjolla myös tilapäisessä kotihoidossa. – Sitä tarjotaan esim. sairaalasta kotiutumisen jälkeen.


Sekä lapsiperheille että ikäihmisille kotipalveluita tarjoavalta edellytetään pääsääntöisesti lähihoitajatasoista koulutusta, koska monesti asiakkaille on erilaisia lääkityksiä meneillään.


Natalia Kettunen ja Mari Ollinpoika myös vinkkasivat yrittäjyydestä kiinnostuneita tutustumaan Sotesin sivuilla palvelusetelijärjestelmään. Elinkeinojohtaja Ursula Lumme puolestaan kertoi, että ne, joilta keskiviikon tilaisuus jäi väliin, voivat osallistua vastaavaan infoon Sastamalassa Cafe Ernomasessa 12.11.

 

Evästeet