Olemme Facebookissa!

01.07.2021 Taikayöntietä tehdään turisteille tunnetuksi

Taikayöntien varrelta löytää monta aarretta.
Jo vuonna 1996 puhalsivat kunnat yksissä tuumin tuulta Taikayöntien purjeisiin, tekivät kaunista reittiä tunnetuksi. Tuolloin nykyinen kunnan elinvoimaluotsi Aki Mikkola toimi maisematiehankkeessa projektisihteerinä.

– Paljon paiskittiin naapurikuntien kanssa töitä jo tuolloin, jotta Taikayöntie ja tietysti sen kunnat, yritykset ja nähtävyydet saisivat näkyvyyttä. Sitä saatiinkin kovasti muun muassa mediassa. Olimme myös paljon messuilla ja tapahtumissa. Tiehallintoakin pyrimme saamaan mukaan, mutta maisematie-statusta emme tuolloin saaneet. Se torpattiin täysin, muistelee Mikkola.

 

Yhdeksi maamme matkailutieksi Taikayöntie lopulta kuitenkin päätyi, mutta kuinkas sitten kävikään?

 

Ei kenenkään maalla

 

– No, tuota. Oikeastaan hankkeen jälkeen Taikayöntie ei kuulunut kenellekään, mutta onneksi nyt olemme jälleen yhdessä uusin voimin tekemässä töitä tuon upean reitin ja koko alueemme hyväksi, iloitsee Mikkola.

 

Taikayöntie Kick-off -tilaisuus järjestettiin etäyhteyksin kaikille Taikayöntiestä kiinnostuneille. Tilaisuudessa kuultiin monta mielenkiintoista puheenvuoroa Punkalaitumen, Huittisten ja Urjalan kuntien edustajilta sekä yrittäjiltä, jotka tekevät työtä Taikayöntien varrella tai sen lähistöllä.

 

Yksissä tuumin

 

– Yhdessä saamme aikaiseksi paljon. Matkailija ei tunnista rajoja, me toimijat saamme nyt rikkoa sekä maakunta- että kuntarajat. Aika vähän tällä hetkellä löytyy Taikayöntiestä materiaalia. Digitaalinen kartta on tarpeen ja jonkinlainen matkailuportaali, joka tuo yhteen sekä paikallisia yrittäjiä että matkailijoita. Ulkomaisiakin matkustaa paljon, niinpä tieto tulisi olla aluksi myös ainakin englanniksi, muistuttaa markkinointi- ja viestintäsuunnittelija Helena Kaitanen Huittisten kaupungista. 

 

Härkäpakarin yrittäjä Timo Tuomola on ollut jo pitkään mukana Taikayöntie-keskusteluissa.

 

– Jo ihan alkuvaiheessa olemme olleet mukana ja kiinnostuneita elvyttämään matkailua. Sellaisiakin vieraita on alueella paljon, jotka ihan harrastuksenaan vierailevat tällaisilla harvinaisilla teillä, Tuomola toteaa.

 

Lähimatkailu piristynyt

 

Rekikosken Matkailu- ja vapaa-ajankeskuksen Arto Rekikoskea ilahduttaa viime kesänä selvästi tapahtunut piristyminen matkailussa.

 

– Ihan selvästi matkailu piristyi viime kesänä. Lähimatkailu tulee nostamaan päätään myös tulevaisuudessa. Taikayöntien varrella on paljon sellaista, mikä ei tällä hetkellä vielä näy.Yhteistyö tuo näkyvyyttä.

 

Ihanan keskellä

 

– Punkalaidun on sloganeissaan muun muassa ihanan keskellä, luonnollisesti Laitumella ja se on myös pitäjistä parhain. Me haluamme ehdottomasti olla mukana, Punkalaitumella on niin paljon tarjottavaa. Todella hienoa, kun nyt tärkeä aihe on herätelty eloon ja kutsuttu meitä kaikkia jälleen tärkeän asian pariin, sanoo Punkalaitumen kunnanjohtaja Tuija Ojala.

 

Työväentalo vireä toimija

 

Mäenpään työväentalo sijaitsee somasti juuri Taikayöntien varrella. Sitä ovat luotsanneet useamman vuoden ajan Irma Rantanen ja Jouko Mäkelä aktiivisine joukkoineen. Suomen Kotiseutuliitto palkitsi työväentalon viime vuonna hyvän korjauksen -palkinnolla.

 

– Olemme hoitaneet kulttuuritapahtumia kunnan kanssa yhteistyössä jo useamman vuoden ajan. Talo on jokivarren reitillä, suoraan Taikayöltä lähtee tie meidän mäellemme. Rakennus on vuodelta 1908 ja sen omistaa Punkalaitumen työväenyhdistys. Historia on monipuolinen ja värikäs, siellä on ollut vuosikymmenten aikana myös paljon erilaisia tapahtumia. Elokuvateatteri toimi talossa vuosina 1941–1973. Se oli erittäin suosittu alkuaikoina, kunnes television yleistyminen vei leffat. Elokuvat kuitenkin kiinnostavat jälleen. Vuonna 2019 järjestimme Huhtamo elokuvafestarin kanssa yhteisfestivaalin. Paitsi vanhoja elokuvia, on meille tulossa myös uudempaakin tarjontaa. Taikayöntiehanke on tärkeä ja tuntuu hyvältä tehdä yhteistyötä. Tiedottaminen ja markkinointi ovat hyvin oleellisia. Talon sisuksista löytyy valtavasti talon historiaan liittyvää aineistoa. Yhteistyö esimerkiksi matkailupaketin tiimoilta olisi hyvä. Kumppanuus kaikkien tahojen kanssa kiinnostaa, toteaa Irma Rantanen.

 

Polkupyöräily nousussa

 

Lähemmäksi Taikayöntietä ei juuri pääse kuin majoitus- ja koulutuspalveluita tarjoava Koulutintti on. 

 

– Polkupyöräilyn suosio on vahvasti kasvamaan päin. Taikayöntie on loppujen lopuksi aika lyhyt tienpätkä. Parissa tunnissa menevät matkailijat ohi, ellei pysäyttämiskeinoa keksitä. Vaikkapa yhteistä tapahtumaa pitäisi alkaa miettiä. Niin, että matkailijan saisi uteliaaksi siitä, mitä ihmettä reitillä oikein taiotaan ja vieläpä yöllä. Olen vaimoni kanssa jo luopumassa matkailuyrityksestämme. Neljä huonetta meillä on Koulutintissä ja lisäksi pitopalvelua, opastusta, lintumatkailua. Viittä mökkiämme vuokrataan Lomarenkaan kautta. Olin itse hallituksessakin pitkään. Se oli erinomaisen hyvä paikka seurata kotimaan matkailua. Luontoa Punkalaitumella on paljon, sitäkään ei saa unohtaa, muistuttaa Sakari Pärssinen.

 

Taikayöntie-niminen FB-sivusto ja Instagram on avattu. Työpajapäivä on koronan salliessa tarkoitus pitää kaikkien Taikayöntien toimijoiden kanssa Yli-Kirralla 9. syyskuuta. Hanke on tarkoitus jättää Leader-rahoittajan puntaroitavaksi lokakuussa.

 

Hanna-Mari Kamppikoski

Evästeet