Olemme Facebookissa!

31.05.2019 Presidentin kunniamerkki ”Kolmen kannaksen koukkaajalle”

Sirkka Pärnistö kiinnitti Eino Vilkkisen rintapieleen Tasavallan Presidentin myöntämän kunniamerkin. Onnitteluvuoroa odottelevat Ante Uusi-Kouvo ja Veli Nieminen.
Punkalaitumelainen sotaveteraani Eino Vilkkinen, 98, kuuluu niiden sotiemme veteraanien joukkoon, joille Tasavallan Presidentti myönsi Kansallisena veteraanipäivänä SVR I luokan mitalin.

Presidentin myöntämän kunniamerkin Eino Vilkkiselle viime torstaina hänen kotonaan luovuttivat Punkalaitumen Sotaveteraanit ry:n puheenjohtaja Veli Nieminen, hallituksen jäsen sotaveteraani Ante Uusi-Kouvo ja sihteeri Sirkka Pärnistö.


– En tiedä, sano, kun ihminen on jo näin vanha, vastasi Eino kysyttäessä, miltä merkin saaminen tuntuu? Sitten veteraani toki päästi makean ja tyytyväisen naurun.


Ikänsä vuoksi Eino Vilkkinen ei osallistunut talvisotaan mutta aloitti varusmiespalvelun talvisodan päättymisen aikaan kevättalvella 1940. Jatkosodassa hän kuului 8. divisioonan jalkaväkirykmentti 4:n riveihin. Divisioonaa kutsuttiin ”Kolmen kannaksen koukkaajiksi”, koska se taisteli jatkosodan aikana Karjalan kannaksella, Maaselän kannaksella ja Aunuksen kannaksella.


Asemasodan aikana Vilkkisen rykmentti oli Syvärin Kuuttilahdessa. – Se oli aika rauhallista aikaa, vaikka en sentään uskaltanut Syväriin uimaan, kun vihollinen oli kuitenkin vastarannalla, Vilkkinen muistelee.


Hän, kuten moni muukin veteraani, kantaa pitkän sotareissun muistoa myös fyysisesti. – Kyllä ne sotavammat vähän haittaavat. Olen 90 % sotainvalidi.


– Ei se sota sunkaan leikkiä ollut. Semmoista se oli, että mukana mentiin, kun ei oikein muutakaan voinut. Toiset saivat jatkaa elämäänsä itsenäisessä maassa, toiset antoivat henkensä sen puolesta, veteraani pohtii.


Vaikka veteraanien arvostus on tällä hetkellä korkealla, aina ei näin ole ollut. Se vaivaa Eino Vilkkistä vuosienkin jälkeen. – Yhteen aikaan sanottiin, että kärsikööt nahoissaan, kun sinne ovat lähteneet. Se tuntuu vieläkin pahalta.

 

Evästeet