Olemme Facebookissa!

25.01.2018 Maaseutuyrittäjyys mahdollisuutena

Maaseutuyrittäjyydellä koetaan olevan mahdollisuuksia lisäarvon tuottamiseen, kunhan osataan tehdä oikeita valintoja ja yhteistyötä. Punkalaitumella paikkakunnalla tuotettu ruoka olisi yksi mahdollisista vaihtoehdoista.

Pakarilla kokoonnuttiin viime torstaina keskustelemaan maaseutuyrittäjyydestä ja sen mahdollisuuksista elinvoiman lisääjänä. Voittopuolinen näkemys oli, että lisäarvoa on tarjolla, mikäli osataan tarttua oikeisiin asioihin.


Teemoista esiin nousivat varsinkin maataloustuotannon erikoistuminen, paikallisesti jalostetut elintarvikkeet sekä ruokamatkailu.


Punkalaitumella on erityisesti lihanjalostuksessa paikallista osaamista. Esimerkiksi Metsärannan Liha on luonut brändin, joka tunnetaan laajalti kotopitäjän ulkopuolella. Torpparin Lihan alkuperäiskarjan liha on saanut puolestaan jalansijaa mm. Tampereen ravintolamaailmassa.


Mikäli Pakarillakin esiin noussut Ruokareitti Punkalaitumelta Huittisten kautta Keikyään toteutuu, voisi siinä olla mahdollisuuksia paikallisten tuotteiden menekin lisäämiselle. Toisaalta reitti avaisi mahdollisuuksia vaikkapa lanseerata ruokapaikka, jossa tarjolla olisi nimenomaan Punkalaitumella tuotettua ruokaa. Hullumpi vaihtoehto ei olisi sekään, että paikalliset tuottajat saisivat aikaan pienen putiikin vaikkapa keskipitäjälle, jonne koottaisiin kuluttajia varten punkalaitumelaista ruokaa. Tällainen putiikki voisi kokeilumielessä toimia esimerkiksi 4H-yrittäjävetoisesti kesäkauden ajan. Tyhjiä tiloja sille kyllä olisi tarjolla pitäjän parhailta paikoilta.


Yrityksen menestyminen riippuu monista tekijöistä. Keskeisiä niistä ovat kuitenkin innovatiivisuus ja ennakkoluulottomuus. Näistäkin voi maaseutuyrittäjyyden näkökulmasta lukea tämän lehden keskiaukeamalta. Kanteenmassa pakatut paalit leviävät ympäri Suomea.