Olemme Facebookissa!

13.10.2016 ”Työmies” Putkosen teesit eivät saa kannatusta

Perussuomalaisten ”työmies” Matti Putkonen lähestyi puolueen kunnanvaltuutettuja ”paimenkirjeellä”, jossa annettiin ohjeita suhtautumisessa tuulivoimaan. Punkalaitumella perussuomalaisten valtuutetut eivät lämpiä Putkosen neuvoille.

– Aika erikoinen viesti siinä tuli kansalle. Taisivat mennä desibelit ja hertsit sekaisin. Jos puhutaan 200 desibelin lukemista, ollaan rajusti kuuloalueen yläpuolella. Infraäänet taas ovat 20 hertsin alapuolella ja siten kuuloalueen alapuolella, eikä sillä ole mitään tekemistä desibelien kanssa, kommentoi valtuustoryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Martti Mölsä.


Mölsän mukaan tuulivoiman vaikutuksia pitää tutkia, ennen kuin terveysvaikutuksista voidaan sanoa mitään varmaksi. – Keski-Euroopassa myllyjä on paljon. Miksei siellä ole mitään tapahtunut?


– Tuulivoiman syöttötariffi on mennyt liian pitkälle. Tuista tehdään uudet päätökset vielä syksyn aikana eduskunnan talousvaliokunnassa. Suuntaisin tukea enemmän kotimaisen biotalouden suuntaan. Tuulivoiman tuesta ei voida kuitenkaan kokonaan luopua, Mölsä arvioi.


Hän nostaa esille päästökaupan valtiolle aiheuttamat kulut.

 

– Hallitus esittää kompensaatiojärjestelmän käyttöön ottamista energiaintensiiviselle teollisuudelle aiheutuvien päästökaupan epäsuorien kustannusten kompensoinniksi. Epäsuorilla vaikutuksilla tarkoitetaan sitä, että päästöoikeuden hinta siirtyy sähkön hintaan ja aiheuttaa kohonneita kustannuksia. Saksa tukee teollisuuttaan tässä suhteessa 100-prosenttisesti eli vuositasolla noin 200 miljoonalla eurolla. Suomessa budjetissa on varauduttu 50-prosenttiseen tukeen eli noin 43 miljoonaan euroon vuosina 2016–2020.


Putkosen oma mielipide


– En ota kantaa puoluejuttuihin mutta pidän paimenkirjettä Putkosen omana mielipiteenä. En aio ohjeistusta noudattaa, sanoo sitouttamattomana perussuomalaisten valtuustoryhmään kuuluva Ville Seppä.


Hän epäilee vahvasti esiin nostettuja tietoja vaikkapa lepakoiden räjähtelystä. – Googlesta haetut tiedot eivät minussa herätä luottamusta.


Kunnanhallituksen puheenjohtaja Ari Prihti ei pidä Putkosen neuvoja vakavasti otettavina. – En aio niitä noudattaa. Suhtaudun tuulivoimaan, bioenergiaan ja uusiutuviin energiamuotoihin myönteisesti.


– Totta on, että 3-5 megawatin voimaloiden vaikutuksista on vähän tutkittua tietoa. THL on lokakuun aikana aloittamassa melu- ja infratajuusmittaukset voimaloiden läheisyydessä. Sosiaali- ja terveysministeriö taas on saamassa valmiiksi asumisterveysasetuksen, jossa määritellään nykyistä sitovammat raja-arvot sisämelulle. Hyvä, että nämäkin asiat tutkitaan, Prihti sanoo.


Ei lukenut postia


Valtuutetuista Sami Ojanen, Tomi Anttila ja Sari Myllyniemi kertovat, etteivät ole lukeneet Putkosen ”paimenkirjettä”. – Melkoista pelleilyä koko touhu. Eikös sitten olisi parempi, ettei tehtäisi mitään, silloin ei sattuisikaan mitään, tuumii Sami Ojanen.


Hän ei vastusta Punkalaitumella valituskierroksella olevaa Isosuon tuulivoimahanketta.

 

– Jos täällä ei mitään tehdä, kuollaan pois. Esimerkiksi Hollannissa myllyt ovat pyörineet jo vuosia ja kaikki ovat hengissä.


– En ole lukenut koko sähköpostia mutta suhtaudun tuulivoimaan myönteisesti, sanoo tien päältä tavoitettu Tomi Anttila.


Sari Myllyniemi puolestaan tarkistaa sähköpostinsa löytääkseen Putkosen postin. – Ei sellaista ole tullut. Ehkä siksi, että en kuulu puolueeseen, hän epäilee.


Tuulivoimaan sinällään Myllyniemellä ei ole yksiselitteistä kantaa. – Onko osoitettu, että se on haitallista? Onko osoitettu, että se on loppupeleissä taloudellista? Jos joku kokee, että tuulivoima aiheuttaa terveyshaittoja, on se paha asia mutta onko haitat osoitettu todeksi, Myllyniemi kysyy.

 

Evästeet