Olemme Facebookissa!

01.02.2018 Suomalaiskoulu on haluttu kumppani kansainvälisyyshankkeissa

Keskuskoulun ja Yhteiskoulun Erasmus+ -projektin kerho kokoontui viime torstaina opettaja Hanna Siposen vetämänä. Kerhon oppilaat pääsevät tutustumismatkalle joko Hollantiin tai Portugaliin.
Punkalaitumen Keskuskoulu ja Yhteiskoulu ovat syksystä asti olleet mukana EU:n rahoittamassa Erasmus+ -projektissa, jossa kuuden EU-maan opettajat ja oppilaat hankkivat kansainvälisyystaitoja. – Sosiaaliset taidot ja kielitaito paranevat. Samalla nuoret saavat mahdollisuuden tutustua eri maiden nuoriin, kertovat projektia koordinoivat opettajat Sanna Salioja ja Irene Ojainmaa.

Vuoden 2019 loppuun kestävän Erasmus+ -projektin nimi on Integrated Curriculum Educational Reneissance. Punkalaitumen Keskuskoulun ja Yhteiskoulun lisäksi mukana projektissa on kouluja Itävallasta, Hollannista, Espanjasta, Turkista ja Portugalista.


– Projektin aikana opiskellaan ilmiöpohjaisesti oppiaine- ja kansallisuusrajoja ylittäviä aiheita, kuten ilmastonmuutosta. Eri maiden kouluissa työstetään samoja aiheita ja opitut asiat jaetaan englanniksi muiden maiden koulujen kanssa, kertovat Sanna Salioja ja Irene Ojainmaa.


Ojainmaan mukaan yksi projektin tavoitteista on osoittaa punkalaitumelaisoppilaille, ettei Suomi ole syrjässä, vaan nykytekniikan avulla yhteydet pystytään hoitamaan muualle maailmaan. – Toivottavasti nuoret saavat myös uskallusta lähteä liikkeelle ja huomaavat, että he pärjäävät maailmalla, vaikka asiat eivät olekaan kuin kotona.


Keskuskoululla ja Yhteiskoululla on syksystä asti ollut käynnissä projektiin liittyvä kerho, johon ottaa osaa parisenkymmentä 6.–8. luokan oppilasta. – He pääsevät projektin ansiosta tutustumaan kuluvan vuoden toukokuussa ja ensi vuoden toukokuussa oman valintansa mukaan joko Hollantiin tai Portugaliin. Projektia on muokattu niin, että mahdollisimman monelle oppilaalle pystytään tarjoamaan tämä mahdollisuus, Salioja ja Ojainmaa kertovat.


Punkalaitumelle viiden muun maan opettajat tulevat vierailulle ensi vuoden maaliskuussa ja vastaavasti punkalaitumelaisopettajat pääsevät tutustumaan muihin kumppanikouluihin. – On se meille opettajillekin rikkaus, että opimme työskentelemään eri kulttuureista tulevien opettajien kanssa ja näemme, miten opetus on muissa maissa järjestetty. Ehkä voimme ottaa joissain asioissa oppiakin kumppaneistamme.


– Suomi on haluttu kumppani tällaisissa projekteissa koululaitoksemme hyvien Pisa-tulosten takia. Maailmalla ihmetellään, miten oppimistuloksemme pysyvät hyvällä tasolla, Sanna Salioja kertoo.
Opettajakaksikko pitää hyvänä, että projektissa mukana olevat maat ovat hyvinkin erilaisia. – Se tuo uusia näkökulmia moniin asioihin. Ilmastonmuutoksen lisäksi käsittelemme mm. ihmisoikeuksia, joissa eri mailla on erilaisia haasteita.


Kansainvälisyys kiinnostaa


Viime viikon torstaina Erasmus-kerho kokoontui Yhteiskoululla. Mukana olivat mm. Tiitus Mykrälaakso 6. luokalta, Vilma Rautava 6. luokalta ja Vilhelmiina Vierjoki 8. luokalta.


– Projekti vaikutti erikoiselta ja kiinnostavalta, siksi lähdin mukaan. Totta kai mahdollisuus päästä ulkomaille kiinnosti myös, kertoo Vilhelmiina.


Samaa mieltä on Tiitus. – Hienoa on sekin, että tässä oppii käyttämään englantia.


– Tämä on ensimmäinen kerta, kun koulussa käsitellään kansainvälisyyttä vähän enemmän. Olemme jo tehneet itsestämme esittelyvideot englanniksi ja Skypellä soitimme turkkilaiskouluun. Se oli aika jännää, paljastaa Vilma Rautava.


Kolmikosta Vilma ja Tiitus ovat valinneet matkakohteekseen Portugalin. Vilhelmiina puolestaan pääsee projektin ansiosta tutustumaan Hollantiin.


Projektissa mukana olevat itävaltalaisoppilaat ovat valinneet projektin maskotiksi laiskiaista kuvaavan pehmolelun, jonka punkalaitumelaiset nimesivät Sisuksi. Maskotti kiertää kaikki projektin koulut eri maissa ja Punkalaitumelta seuraavaan määränpäähän hänen kanssaan lähtee löylykauha.

 

Evästeet